Wierni czytelnicy- przyłącz się! :)

sobota, 10 listopada 2012

Aksamitnie delikatny, migdałowo czuły- olej z dedykacją od Matki Natury :)


 Olej ze słodkich migdałów należy do najstarszych olejów kosmetycznych pozyskiwanych przez człowieka.
  Zawarte w nim substancje czynne glicerydy kwasu oleinowego i linolowego mają szczególne zdolności do zmiękczania naskórka i wzmacniania bariery ochronnej skóry. Jest to jeden z olejów uniwersalnych, nadaje się do każdego rodzaju skóry - po rozprowadzeniu nie pozostawia lepkiej i ciężkiej warstwy, lecz wchłania się pozostawiając delikatny, odżywczy film.

  Ten idealnie przyswajalny przez skórę człowieka olej dzięki tradycyjnej metodzie tłoczenia zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości.

 Czysty olej ze słodkich migdałów zawiera szereg naturalnych substancji odżywczych, takich jak proteiny, sole mineralne oraz witaminy A, E, D i z grupy B.
 Olej tłoczony ze słodkich migdałów zawiera około 70% kwasu olejowego i około 30% kwasu linolowego (10% kwasu palmitynowego i 5% kwasu stearynowego), witaminy i minerały.

 W kosmetyce olej ze słodkich migdałów używany jest głównie jako składnik balsamów i kremów, lecz z powodzeniem może być stosowany samodzielnie jako odżywka dla włosów i skóry.

 Posiada właściwości natłuszczające, zmiękczające i wygładzające skórę- sprawiają one, że ten w pełni naturalny kosmetyk stosowany jest w gabinetach masażu i odnowy biologicznej. Olej ze słodkich migdałów nawilża, chroni i wzmacnia skórę oraz włosy. Przeciwdziała zmarszczkom i ujędrnia, idealny dla skóry dojrzałej, atopowej, alergicznej, także dla dzieci.  To naturalne rozwiązanie problemu bardzo suchej i wrażliwej skóry. Jest to problem masowy, gdyż detergenty, z którymi mamy do czynienia, usuwają lipidy naskórka, a w wielu przypadkach wywołują silne alergie. Pomogą tu odżywcze składniki zawarte w oleju migdałowym, które złagodzą stany zapalne skóry (także dotkniętej egzemą czy łuszczycą)

 Olej migdałowy jest bardzo dobrym emolientem, tzn. że zabezpiecza skórę cienką warstwą ochronną, zapobiegając w ten sposób utracie wody. Dzięki temu skóra zachowuje elastyczność. Jest to szczególnie ważne dla przyszłych mam, które pragną uniknąć rozstępów. W czasie ciąży warto smarować olejkiem migdałowym cały brzuch, piersi, biodra, uda i pośladki. Najlepiej wmasować go okrężnymi ruchami tuż po kąpieli.


  Olej przyda się także po porodzie zarówno dla mamy, jak i niemowlęcia. Olejek jest anielsko łagodny, z pewnością nie podrażni wrażliwej skóry, wręcz przeciwnie- ukoi zaczerwienienia, zneutralizuje wysypkę, zagoi ranki i odparzenia wywołane stosowaniem pieluszek. Wystarczy dodać kilka kropel olejku do wanienki, aby skóra dziecka po kąpieli była delikatnie natłuszczona. Migdałowy BIO olej to bardzo dobra alternatywa dla popularnych chemicznych oliwek.

 Czuły dotyk rodzica i dobrze dobrane, naturalne olejki sprawią, że dzięki częstym masażom maleństwo będzie rosło zdrowe i radosne :)

   Warto spróbować niezwykle relaksującego masażu ciała z olejem migdałowym :)

 Najwięcej uwagi należy poświęcić podczas jego wykonywania miejscom podatnym na pojawianie się zmarszczek: czołu, szyi, okolicom ust, oczu i nosa. Aby uniknąć nieestetycznych rozstępów , np. powstałych w wyniku kuracji odchudzającej, warto podczas całego procesu masować olejem migdałowym brzuch, biodra, pośladki, uda i ramiona. Masaż przy użyciu olejku migdałowego można wykonać na każdym typie skóry. Ciało po nim będzie nawilżone, miękkie w dotyku i bardzo gładkie, a my sami poczujemy się niezwykle zrelaksowani.

 Organiczny olejek ze słodkich migdałów to również panaceum na  suche, zmatowiałe i łamliwe włosy- bez przeszkód stosować go można zamiast zwykłej odżywki. Sama tak robię, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym :)  Dzięki olejowej kuracji z użyciem tego migdałowego cudeńka fryzura wyraźnie zyskuje na witalności i blasku.

 Aby odżywić osłabione kosmyki, wystarczy wetrzeć olejek w umyte ( najlepiej łagodnym, ziołowym szamponem) pasma, pozostawić na głowie przez po pół godziny i następnie umyć szamponem. Jeśli przed wyjściem na mroźną, mglistą, wietrzną pogodę, bądź w sezonie wakacyjnym na plażę lub basen, warto smarować olejem końcówki włosów. Będą one zabezpieczone przed mechanicznymi zniszczeniami, chłodną wilgocią, chlorem, słońcem czy też wiatrem.


Skład olejku:

Prunus amygdalus dulcis

 Zarówno przed, jak i po otworzeniu buteleczkę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, z daleka od źródeł światła. Na szczęście w mydlarni e-Fiore można dostać olejek ze słodkich migdałów pakowany do butelek o ciemnym szkle, także prawdopodobieństwo, że kosmetyk ucierpi z powodu kontaktu ze światłem jest znikoma :)

 Należy też zawsze pamiętać o dokładnym zakręceniu buteleczki, aby zawartość nie miała zbyt długo kontaktu  z powietrzem, które źle wpływa na jego odżywczy potencjał.

 Co ciekawe, w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest jako dodatek do ciast, do produkcji marcepanów :) Smakowita perspektywa ;) Jak widać olej ze słodkich migdałów ma niewyczerpane spektrum zastosowania- warto sięgnąć po buteleczkę tego lekarstwa w płynie i poszerzyć swe kosmetyczne i urodowe horyzonty ;)

 Warto jest wybrać certyfikowane oleje- dzięki konkretnemu oznaczeniu mamy gwarancję etycznego pozyskiwania kosmetyku, co przekłada się bezpośrednio na jego jakość- np. olejek migdałowy ze sklepu e-Fiore jest w 100 % czystym olejem BIO, gdyż posiada certyfikat DE-ÖKO-005 potwierdzający jego ekologiczne pochodzenie :)

 Zwracajmy uwagę na szczegóły, bo w szczegółach tkwi diabeł ukryty, he he ;)


PS. Przypominam Wam Kochani o konkursie organizowanym przez e-Fiore, szczegóły poniżej -  klikajcie śmiało :)


9 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem działania, mam nadzieje ze wkrotce zakupie go.

    OdpowiedzUsuń
  2. Migdałowego jeszcze nigdy nie miałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dotychczas używałam olejków, w których olej ze słodkich migdałów stanowił jeden z ingredientów:) Dzisiaj użyję go na przesuszone łokcie... Mam z nimi ogromny problem, odkąd tylko zaczęła się jesień...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam olej migdalowy, to moj totalny ulubieniec.

    OdpowiedzUsuń
  5. olejek migdałowy świetnie nadaje się do maseczek nawilżających np, na bazie glinek ;))
    zapach obłędny ♥
    pozdrawiam i zapraszam
    http://cherrylassie.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  6. To jeden z moich ulubionych olejów,:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja jesczze go nigdy nie miałam :) ale na pewno wypróbuję, najchętniej wypróbowałabym każdy olejek na świecie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Great post! I'm your new Follower.. I hope you visit my blog sometimes. Thanks! :) Kisses from VV!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedziałam na Twój tag :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń